Suksess med Økonomi-Deler


En sommerdag i juni var vi på hyggelig besøk hos den solide Østfold-bedriften Økonomi-Deler AS. Traktorspesialisten Økonomi-Deler selger alt av traktordeler, reservedeler, hydraulikk og tilbehør til traktorer, via nettbutikk og fra butikken i Grålum. Bedriften ble startet i 1975, av Gunnar Wilskog, faren til nåværende daglig leder, Robin Wilskog. Gunnar Wilskog var agronom av yrke men med stor teknisk forståelse og som delelagersjef hos Eikmaskin på Greåker gikk han med gründertanker og ønske om å yte bedre service til kundene. Han så mulighetene og startet opp i det små med lager og utsalg fra en leid garasje i Sarpsborg. Og med et trykkeri i kjelleren startet han tidlig med produksjon av egen katalog som viste vareutvalget. Katalogen ble distribuert rundt til potensielle kunder. Wilskog var fremtidsrettet og allerede i 1977 investerte han i en datamaskin; en Tandberg som ble brukt til fakturering. I starten ble manuelle lister ført over varer på lager. Etter hvert som bedriften vokste, så Wilskog nødvendigheten av et støttesystem for varetelling og lagerstyring - et lagerstyringssystem for å ha kontroll på antall varer på lager. Tidlig på nittitallet startet de med Concorde etterfulgt av XAL før Axapta. 

Tusenvis av varer skal håndteres effektivt. Det krever et godt ERP-system.


Tusenvis av varer skal håndteres effektivt. Det krever et godt ERP-system.

Med et varelager på over 117 000 unike artikler, og en varebeholdning på 17 millioner, er man avhengig av et solid system i bunn for å håndtere bestillinger, varer, plukk og sendinger til sluttbruker. Hver dag plukkes, pakkes og sendes 350 pakker til kunder over hele landet.  Da trengs det kontroll på logistikk og vareflyt! Økonomi-Deler ønsket et system som var tilpasset organisasjonen slik at alle forretningsprosesser ble dekket i ett og samme ERP-system. Microsoft Dynamics NAV ble valgt fordi det var godt etablert i markedet og derfor var et trygt valg. Dessuten anbefalte flere av leverandørene NAV som system og det bekreftet at NAV var rett valg. Nettbutikken er integrert mot NAV som er tilrettelagt for handelsbedrifter. Det gir oss en trygghet å vite at vi kan få hjelp hvis systemet er nede. NAV løser spesielle tilpasninger Økonomi-Deler har i forhold til innkjøpsstøtte; ved hjelp av en rapport, viser NAV maksimal og minimal punkt for en vare, så man får riktig lagerbeholdning. Ordren vil da komme inn på varen som trigger kjøp hos leverandør. Med Microsoft Dynamics NAV har Økonomi-Deler fått et effektivt innkjøpssystem hvor ca 150 bestillinger automatisk går ut fra NAV til leverandører hver uke - det bidrar til effektivisering.

Daglig leder Robin Wilskog i Økonomi-Deler AS

Daglig leder Robin Wilskog i Økonomi-Deler AS

Wilskog ønsker bedre rutine på sesongvarer. Tom Gisle Finneide i Oseberg forteller om mulighetene som finnes i NAV fremover. På sikt vil man ved hjelp av kunstig intelligens - Cortana, beregne hvor mange varer man skal ha på lager utfra solgte produkter i et gitt tidsrom. Dette ser Økonomi-Deler på med stor interesse! 

Ansatte trives hos Økonomi-Deler og det synes!

Ansatte trives hos Økonomi-Deler og det synes!

Robin Wilskog overtok som daglig leder i 1996. Han kan ikke få fullrost de ansatte nok! De 31 dyktige og kunnskapsrike medarbeiderne er en avgjørende faktor til suksessen! "Her blir de ansatte til de er godt over pensjonsalder, de vil rett og slett ikke slutte!" Økonomi-Deler er en bra arbeidsplass», det kan økonomiansvarlig Marit Næss bekrefte. Hun har vært i bedriften i snart 10 år. Her har vi ansatte som brenner for traktorer og engasjementet smitter over på lojale og fornøyde kunder! Vi har fokus på kunnskap og ansatte som hjelper kunden gjennom handelen. Genuin interesse for traktorer gir trygghet for de som handler hos oss!" Med et stort varelager med mange deler på lager og effektive plukkerutiner fra pakkseddel, sikrer Økonomi-Deler rask levering til kunder over hele landet. Det blir det god butikk av!